Google Ads‘i (eski adıyla Google Adwords) kullanmak, işletmeniz için vereceğiniz en karlı kararlardan olabilir. İnsanlar Google’ı günde 3,5 milyar kez arama yapmak için kullanıyor. Her arama, markanızı daha fazla kullanıcıya ulaştırmanız için fırsatlar sunar.
Bu, potansiyel müşterileri, dönüşümleri ve satışları artırmak anlamına gelir. Google Ads burada devreye giriyor. Google Ads, kullanıcılar alakalı anahtar kelimeler aradıklarında ürünlerinizin ve hizmetlerinizin reklamını yapmanıza ve tanıtmanıza olanak tanır. Doğru yapıldığında, potansiyel müşterileri ve satışlarınızı katlama potansiyeline sahiptir.
Şimdi Google Ads‘in ne olduğuna ve nasıl çalıştığına bir göz atalım ve bugün işletmeniz için onu kurmak için kullanabilmeniz için neler yapmanız gerektiğine bakalım.
Google Ads nedir?
Google Ads, Google tarafından sunulan ücretli bir çevrimiçi reklamcılık platformudur.
Başlangıçta Google Adwords olarak adlandırılan arama motoru şirketi, hizmeti 2018 yılında Google Ads olarak yeniden markalaştırdı.
Çalışma şekli esasen aynıdır: Kullanıcılar bir anahtar kelimeyi aradıklarında, sorgularının sonuçlarını bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) alırlar. Bu sonuçlar, o anahtar kelimeyi hedefleyen ücretli bir reklam içerebilir.
Tüm reklamların SERP(herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.) üstünde olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, gönderinin üst kısmındaki kalın “Reklam” haricinde organik arama sonuçlarıyla neredeyse aynı yapıya sahiptirler.
Bu, reklam veren için iyidir çünkü Google’daki ilk sonuçlar genellikle arama sorguları için trafiğin büyük çoğunluğunu alır . Fakat, Google’da reklam satın almak en üst noktayı gösterilmeyi garanti etmez. Bunun nedeni, sizin gibi aynı anahtar kelime için Google Ads üzerinden reklam veren birçok pazarlamacı olacaktır. Bu sıralamaları anlamak için Google Ads‘ün tam olarak nasıl çalıştığına bakalım.
Google Ads nasıl çalışır?
Google Ads, tıklama başına ödeme (TBÖ) modeli altında çalışır. Bu, pazarlamacıların Google’da belirli bir anahtar kelimeyi hedeflediği ve anahtar kelime için teklif vereceği anlamına gelir . Verdiğiniz teklifler “maksimum teklifler” veya bir reklam için ödemeye hazır olduğunuz maksimum tutardır.
Örneğin, maksimum teklifiniz 3 ₺ ise ve Google tıklama başı maliyetinizin 2 ₺ olduğunu belirlerse, o zaman ilk sırayı elde edersiniz. 3 ₺ fazla olduğunu belirlerlerse, reklam yerleşimini almazsınız.
Alternatif olarak, reklamınız için maksimum bir günlük bütçe belirleyebilirsiniz. Dijital reklam kampanyanız için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olarak, o reklam için hiçbir zaman belirli bir miktardan fazlasını harcamazsınız.
Pazarlamacıların teklifleri için üç seçeneği vardır:
- Tıklama başı maliyet (TBM). Bir kullanıcı reklamınızı tıkladığında ne kadar ödersiniz.
- Bin başına maliyet (BGBM). 1000 reklam gösterimi başına ne kadar ödediğiniz.
- Etkileşim başına maliyet (CPE). Bir kullanıcı reklamınızda belirli bir işlem yaptığında (bir listeye kaydolduğunda, video izlediğinde vb.) Ne kadar ödediğiniz.
Google daha sonra teklif tutarını alır ve bunu reklamınızın Kalite Puanı adı verilen bir değerlendirmesiyle eşleştirir. Google göre ; “Kalite Puanı, reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve açılış sayfalarınızın kalitesine ilişkin bir tahmindir. Daha kaliteli reklamlar, daha düşük fiyatlar ve daha iyi reklam sağlayabilir. “
Puan numarası 1 ile 10 arasındadır – 10 en iyi puandır. Puanınız ne kadar yüksekse, sıralama o kadar iyi olur ve dönüşüm için o kadar az harcamanız gerekir. Kalite Puanınız teklif tutarınızla birleştiğinde, reklam sıralamanızı oluşturur . Ve bir kullanıcı reklamı görüp tıkladığında, pazarlamacı o tıklama için küçük bir ücret öder (dolayısıyla tıklama başına ödeme yapılır).
Google Reklam Türleri
Google, kullanabileceğiniz farklı kampanya türleri sunar:
- Arama ağı reklamları
- Görüntülü reklamlar
- Alışveriş reklamları
- Video reklamları
- Uygulama reklamları
Arama Ağı Reklamları
Google Ads‘ün Arama ağı reklamları, anahtar kelime için sonuçlar sayfasında bir metin reklam olarak görünür. Örneğin, burada “dizüstü bilgisayarlar” anahtar kelimesi için arama kampanyası reklamları verilmiştir:
Bunlar muhtemelen en aşina olduğunuz reklamlardır. Arama sonucu sayfasında URL’nin yanında siyah “Reklam” simgesiyle görünürler.
Yine de görebileceğiniz gibi, metin tabanlı reklamlar Arama Ağı’ndaki tek reklam türü değildir. Ayrıca reklamlarınızın Google Alışveriş’te görünmesini de sağlayabilirsiniz. Bu özellik rekabet kurulunun aldığı karar neticesinde ülkemizde kullanılmamaktadır.
Alışveriş Reklamları
Google Ads‘ün alışveriş reklamları, ürünlerinizi çok daha görsel bir şekilde tanıtmanıza olanak tanır. Google 29 Temmuz’da resmi blogunda yayınladığı haber ile 10 Ağustos’ta Türkiye’deki Shopping (Alışveriş) reklamlarını kapatacağını duyurdu.
Görüntülü Reklamlar
Google Ads‘ün görüntülü Reklam Ağı, reklamınızı İnternet üzerindeki farklı web sitelerinde sergilemek için Google’ın geniş web sitesi ortaklarından yararlanır.
Ve göründükleri çeşitli farklı yollar var. İlk olarak, reklamınız aşağıdaki gibi üçüncü taraf web sitelerinde görünebilir. Reklamınızın Google’ın uygulama ağındaki üçüncü taraf uygulamalarında görünmesini sağlayabilirsiniz.
YouTube videolarından önce videodan önce gösterilen bir video reklamınız da olabilir:
Google ayrıca, e-posta platformu Gmail’de reklamınızın reklamını yapmanıza izin verir:
Görüntülü Reklam Ağı’nı kullanmanın yararlarından bazıları, erişimidir. Google, iki milyondan fazla web sitesiyle ortaktır ve reklamınızın olabildiğince çok sayıda gözle görülebilmesini sağlamak için tüm İnternet kullanıcılarının% 90’ından fazlasına ulaşır.
Reklamların kendisi de stil açısından esnektir. Reklamınız bir gif, metin, video veya resim olabilir.
Ancak, olumsuz yanları yok değil. Reklamlarınız, onları istemediğiniz web sitelerinde veya markanızın ilişkilendirilmesini istemediğiniz videoların önünde görünebilir. Bu, son birkaç yıldır YouTube’un çeşitli “Adpocalypses” lerinde olduğundan daha fazla belirgin olmamıştır .
Bununla birlikte, reklamlarınızı nereye koyduğunuz konusunda dikkatli olursanız, Görüntülü Reklam Ağı potansiyel müşteriler toplamak için harika bir yer olabilir.
Video Reklamları
Google Ads‘ün video reklam modeli, videodan önce gösterilen reklamlar biçiminde YouTube videolarının önünde görünen reklamlardır.
Video kampanyası reklamları, çeşitli farklı biçimlerde gelir. Yukarıdakine benzer atlanabilir video reklamlar var. Bunun gibi atlanamayan reklamlar var.
Belirli anahtar kelimelerin arama sonuçları sayfasında bulabileceğiniz keşif reklamları vardır.
Uygulama Reklamları
Google Ads‘ün bir diğer reklam modeli: Video reklamlar gibi, uygulama reklamları da Görüntülü Reklam Ağı’na dahildir ancak hedefli kampanyalar için kullanılabilir.
Bunun için her bir uygulama reklamını ayrı ayrı tasarlamazsınız. Bunun yerine, metninizi ve fotoğraflar gibi varlıklarınızı alacaklar ve reklamı sizin için hazırlayacaklar.
Algoritma, farklı varlık kombinasyonlarını test eder ve en iyi performans göstereni daha sık kullanır.
Google Ads Reklam Maliyeti
Ülkemizde Google Ads Reklamlarında ortalama tıklama başına maliyet genellikle 1 ile 2 ₺ arasındadır.
Ancak, belirli Google Reklamınızın maliyeti bir dizi faktöre göre değişir. Bu faktörler, web sitenizin kalitesini ve ne kadar teklif verdiğinizi içerir.
Bu nedenle, maliyet reklamdan reklama değişecektir. Google reklamlarının işletmenize ne kadara mal olacağını anlamak için, önce Reklam Açık Artırma sistemini anlamanız gerekir.
Bir kullanıcı hedeflediğiniz bir anahtar kelimeyi aradığında, Google otomatik olarak açık artırma moduna geçer ve Reklam Sıralamanızı bu anahtar kelimeyi hedefleyen diğer tüm pazarlamacılarınki ile karşılaştırır.
Büyük maksimum teklife sahip büyük bir reklam bütçesinin iyi sıralama elde edeceğini düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Google’ın Reklam Açık Artırması ve Reklam Sıralaması sistemi, kullanıcılara daha düşük olanlardan daha yüksek bir Kalite Puanı ile en çok yardımcı olan web sitelerini destekler.
Dolayısıyla, reklamınız daha kaliteli olduğu için TBM’nizin büyük bir reklam bütçesine sahip büyük bir şirketinden çok daha düşük olduğunu görebilirsiniz.
Artık Google Ads Reklam maliyeti, yapabileceğiniz reklam türlerini ve Google Ads‘ün ne olduğunu bildiğinize göre, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile reklamlarınızı nasıl optimize edebileceğinize göz atalım.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Google Anahtar Kelime Planlayıcı, işletmenizin hedeflemesi gerekenleri seçmenize yardımcı olmak için Google’ın ücretsiz anahtar kelime aracıdır.
Anahtar kelime planlayıcısında işinizle ilgili kelimeleri ve kelime öbeklerini arayın . Daha sonra, bu anahtar kelimeler hakkında, insanların onu ne sıkla aradıkları gibi bilgiler göreceksiniz.
Ayrıca, anahtar kelime için teklif etmeniz gereken miktarlar ve belirli anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğu için size önerilen teklifler verecektir. Oradan, Google Ads kampanyanızla ilgili daha doğru kararlar verebileceksiniz.