Geleneksel – Dijital Pazarlama
Hepimiz günümüzde teknolojinin gelişimi ile beraber pazarlama trendlerinin çok hızlı değiştiğinin ve pazarın geleneksel pazarlamanın dijital pazarlamasına kaydığının farkındayız. Pazarlamacılar, e-ticaret web siteleri, google reklamları, e-postalar vb. gibi dijital pazarlama platformları kullanarak markalarını tanıtmak için dijital platformlara geçtiler ve daha fazla pazar, müşteri ve kitleye ulaştılar.
Gelecek vaat eden bir pazar seçmenin başarılı bir iş için yeterli olmadığını anlamak önemlidir. Geleneksel pazarlama yöntemlerine hala uyan ve online işlemlere veya dijital pazarlamaya inanmayan bir nüfus var, ancak her geçen gün için kullanan müşteri veya tüketici sayısında düzenli bir artış görünmektedir. Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamayı ele geçirmesinin nedeni , dijital pazarlamanın daha yüksek getiri sağlaması ve potansiyel müşterileri kolay ve verimli bir iş dünyasına dönüştürmesidir.
Dijital pazarlama veya dijital tanıtım kullanışlı hale geldi ve pazarlamacılar tüketicilerin dikkatini daha kolay çekebildiler. Her ne kadar hem geleneksel pazarlama hem de dijital pazarlama kendi yollarında etkili olsa da, pazarlama trendlerine göre dijital pazarlama geleneksel yöntemlerin biraz ilerisindedir.
Maliyet: Geleneksel pazarlamada geniş kitlelere hitap edildiği için reklam bütçesi ve reklamın yayınlanma maliyeti yüksektir. Dijital pazarlamada ise reklam dışındaki tüm pazarlama faaliyetleriniz ücretsizdir.
İletişim: Geleneksel pazarlamada tek yönlü iletişim hakimdir. Bir TV reklamında hedef kitle belirleme şansımız nerede ise yoktur. Herhangi bir geri bildirim alınamaz ve elde edilmez. Dijital pazarlamada ise iletişim çift yönlüdür. Reklamınızı belli bir kitleye gösterebilir, müşteri anında geri bildirimde bulunabilir, soru sorabilir.
Etkileşim: Geleneksel pazarlamada iletişimin tek yönlü olmasından dolayı etkileşim söz konusu değildir. Dijital pazarlamada ise, firmalar çekiliş ve kampanyalar ile bu çift yönlü iletişimi yani etkileşime geçebilir.
Zaman: Geleneksel pazarlamanın uzun soluklu bir etki oluşturmaya çalışırken, yapılan herhangi bir yanlışın giderilmesi zaman almaktadır. Dijital pazarlamada ise anlık müdahaleler yapılması, kısa süreli kurgular oluşturması geleneksel pazarlamaya oranla daha kısadır.
Hedef Kitle Erişimi: Geleneksel pazarlamada hedef kitle erişim imkanı zor ve maliyetlidir. Dijital pazarlamada ise hedef kitle erişimi anlık olarak değiştirilebilir ve son derece kolaydır.
Analiz ve Raporlama: Geleneksel pazarlamanın hedef kitle bulma ve erişme noktasındaki zorlukları neticesinden ötürü herhangi bir sayısal değer ya da anlamlı rapor elde etmek mümkün değildir. Dijital pazarlamada hedef kitle üzerindeki yarattığı etki, bahsedilmesi, etkileşim sıklığı ve oranı ölçülebildiği gibi, alınan geri bildirimlerle yeni yol haritaları kısa sürede çizilebilir.
Geleneksel pazarlama , basılı medyayı içerir (gazete ve dergi reklamları, bültenler, broşürler ve diğer basılı materyaller)
- Medya yayınlama (TV ve radyo reklamları gibi)
- Doğrudan posta (el ilanları, kartpostallar, kataloglar dahil)
- Telepazarlama
- Daha yüksek başarı oranı için doğrulanmış teknikler
- Halkın zaten tanıdığı uzun soluklu projeler
- Sonuçları ölçmek için Analytics
Dijital pazarlama , elektronik cihazlarda kullanılan pazarlama çabalarını içerir.
- Web siteleri
- Sosyal ağ siteleri
- İçerik pazarlama
- Şerit Reklamlar
- Google Ads
- Online video pazarlama.
- Pazarlama için uygun maliyetli stratejiler
- Dikkat çekici ziyaretçiler
- Hedef kitlenin birincil yanıtını etkinleştirir.